Hoe kittens die zonder moeder het moeten doen, een kans maken om te overleven. Dit kan alleen met heel veel liefde en zorgzaamheid en heel veel geluk. Om ze te flessen is niet makkelijk en lukt ook niet altijd, maar ik zal proberen om U via foto’s en tekst zo goed mogelijk te helpen.

Wat heb je nodig

foto001

  • Zacht dekentje dat op een grote washand lijkt. ¬†Deze dient als moeder tijdens het voeden.
  • Spuitje met ventielslangetje als speentje.
  • Farmfood (geitenmelk) poedermelk NO 1.
  • Maatschepje zit in het pak Farmfoodmelk.
  • Wattenschijfjes voor plasje en poepje.

 

 

 

 

Je maakt water aan de kook en laat het afkoelen tot +/- 40 graden.
In een kopje 1 maatschepje poeder en 30 ml. water …. dit goed door elkaar roeren …. want klontjes zijn niet lekker.
Hoeveel maatschepjes en water je neemt ligt aan hoe groot het nest is en hoeveel ze drinken…..als de verhouding maar klopt.
Geef NOOIT te warm of te koud melk …. dit kan nl. zorgen dat ze dan niet meer willen drinken.
Voel op je onderarm of het goed van temp. is…. lichaamstemp…mag ietsje warmer, maar niet veel….
Zet het kopje in een bakje met warm water om het op temp. te houden….of flessenwarmer. +/- 35 graden.

Neem het doekje om je hand en pak het kitten vast.
Ga met een vochtig wattenschijfje zachtjes langs het plas- en poepgaatje en masseer dat zacht …. meestal komt er meteen plas en poep….
als dit even duurt dan leg je het doekje weer weg en houd je het kitten zo vast dat je met de andere hand met twee vingers het buikje kunt masseren …. NOOIT over de navel …

foto14 foto15 foto16 foto17

 

 

 

 

 

Leg het kitten op de rug en ga met je vinger aan de linkerkant van het maagje naar het plassertje….doe de tong van moeders na….zachtjes drukkend vegen ….. dan weer gewoon en weer met twee vingers…..dan weer met wattenschijfje stimuleren.
Dit proberen zo zachtjes mogelijk te doen en net zo lang tot er een poepje komt.
Duurt dit echter te lang dan het kitten even lekker laten liggen en uitrusten en volgend kitten oppakken en hetzelfde doen.
Praat tegen het kitten …. ook al zijn de oortjes nog dicht … het voelt de trilling en de aanraking en de ademhaling als je het koesterd.
Dan voel je of de melk op temp. is.
Neem het kitten weer in het doekje in je hand ….. houd het hoofdje tussen je wijsvinger en duim ….. zo kun je het hoofdje stimuleren om te drinken door zachtjes te aaien ( bewegen )

f20 f21 f22

 

 

 

 

 

Zorg dat er GEEN lucht in het spuitje zit …. houd het voor het mondje en laat een druppel in het mondje vallen het kitten zal dit proeven en het mondje openen en de spuit ( ventielslangetje ) vastpakken.
Elk kitten houd het anders vast … even aftasten dus.

fl01

fl02 fl03

 

 

 

 

 

Zorg dat het niet te hard het binnen krijgt en houd het met je duim tegen … probeer het druppelsgewijs in het mondje te laten zuigen … NIET SPUITEN, want dan kan het in de longetjes komen ….enzo longotsteking en vaak dood tot gevolg ontstaan.
Komt het toch in de longetjes en zie je het uit het neusje komen …. dan hopen dat het genoeg kracht heeft om het eruit te niezen dan is er kans dat het goed komt …. dit is niet om U bang te maken, maar hier gaat het heel vaak mis.
Om het speentje weer uit het mondje te krijgen moet U het iets oplichten, zodat het niet meer vacuum is.
Dan kunt U het eruit halen.
Dit vacuum zuigen is heel belangrijk dat dit niet gebeurt….. en ook het binnen zuigen van lucht is uit den boze….luchtophoping in de buik.
Als het kitten klaar is met drinken koester het dan nog even lekker na net als het effect op een baby die een boertje moet laten …
Leg het dan weer lekker onder lamp…bij moeders ( want sommige moeders zorgen er wel voor, maar hebben geen melk ) en laat het lekker slapen.
Dit flessen gebeurt om de twee uur … indien het kleintje zwak is dan vaker een paar druppels.
De melk moet elke keer opnieuw gemaakt worden om de beste kwaliteit te behouden, maar soms is het kitten zwak en te klein dan is het mogelijk om het restje even in de koelkast te bewaren en dan in bakje warm water weer op te warmen en het even later weer gebruiken, maar het heeft niet de voorkeur.

Klik hier voor meer informatie over de kittenmelk